Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μία σπάνια σιντριβή στο κέντρο του γαλαξία μας

Για ένα σπάνιο φαινόμενο συντριβής ένος μυστηριώδες νέφους αερίου στον πυρήνα του Γαλαξία μας, που θα λάβει χώρα την Άνοιξη του 2014, κάνει λόγο το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Οι αστρονόμοι δεν έχουν δει ποτέ κάτι τέτοιο,και “ο καθένας θέλει να δει το συμβάν επειδή τυγχάνει να είναι τόσο σπάνιο”, δήλωσε ο Nathalie Degenaar από το Τμήμα Αστρονομίας στο Κολέγιο της λογοτεχνίας, της επιστήμης και των τεχνών. Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες πιστεύεται ότι κρύβονται στα κέντρα όλων των ελλειπτικών και σπειροειδών γαλαξιών.

Το κέντρο του γαλαξία μας, μια εικόνα επεξεργασμένη αρκετά μετά από πολλές λήψεις του Swift X-ray Telescope μεταξύ των ετών 2006-2013.


Ένα μυστηριώδες σύννεφο αερίου περίπου τρεις φορές την μάζα της Γης,το οποίο ανακαλύφθηκε από Γερμανους αστρονόμους και ονομάζεται G2, αναμένεται να συγκρουστεί με το κέντρο του Γαλαξία μας. Οι αστρονόμοι περίμεναν να “χτυπήσει” τη μαύρη τρύπα που ονομάζεται Τοξότης Α στα τέλη του περασμένου έτους, αυτό όμως δεν συνέβη, παρόλα αυτά το νέφος συνεχίζει να παρασύρεται όλο και πιο κοντά. Οι αστρονόμοι προβλέπουν τώρα ότι το φαινόμενο αυτό θα συμβεί μέσα τους επόμενους μήνες.Γνωρίζουμε πως ο πυρήνας του γαλαξία μας βρίσκεται πάνω από 25.000 έτη φωτός μακριά στο νότιο ουρανό του καλοκαιριού κοντά τους αστερισμούς Τοξότη και Σκορπιού.

Η σύγκρουση αυτή θα δώσει στους αστρονόμους μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν το πώς τρέφονται οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, περιμένουν να δουν μια αλλαγή στη φωτεινότητα, δεν ξέρουν πόσο δραματική θα είναι, επειδή δεν είναι βέβαιοι για το ακριβές μέγεθός του αερίου G2. Αν είναι όλο φυσικό αέριο, η γύρω περιοχή θα λάμπει σε συχνότητες X-ray για τα επόμενα χρόνια, καθώς η μαύρη τρύπα καταπίνει σιγά-σιγά το σύννεφο.

Όμως, μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το G2 θα μπορούσε να εμπεριέχει στους κόλπους του ένα Γηραιό Αστέρα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αποτελέσματα θα είναι λιγότερο θεαματικά.

Ο Jon Miller δήλωσε, “Θα ήμουν ευτυχής αν ο Τοξότης Α γινόταν ξαφνικά 10.000 φορές πιο φωτεινός.

Αν ο Τοξότης Α καταπιεί το σύννεφο αερίου του G2, θα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τις μαύρες τρύπες. Πρόκειται για ένα μοναδικό παράθυρο στο πώς εξελίσσονται οι περισσότερες μαύρες τρύπες οι οποίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στους κύκλους ζωής και εξέλιξης των γαλαξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου