Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Οι δέκα καλύτερες φωτογραφίες της NASA για το 2013

Μία κοσμική ξενάγηση στο διάστημα

Τον απαραίτητο «ταξιδιωτικό» οδηγό για το διάστημα δημοσίευσε η NASA, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας τις 10 καλύτερες εικόνες που συλλέχθηκαν το 2013.

Δείτε παρακάτω φανταστικά, πολύχρωμα πορτραίτα, εντυπωσιακές φωτογραφίες της Γης από το διάστημα, δορυφόρους, τον αστεροειδή Vesta και άλλες εικόνες που μοιάζουν με κοσμικό πυροτέχνημα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και όχι μόνο…

1. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε σε μακρινό γαλαξία ένα σουπερνόβα και το φωτογράφησε.





Ο υπερκαινοφανής αστέρας NGC 1952 εντοπίστηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1054 από Κινέζους αστρονόμους αλλά έγινε ευρέως γνωστό όταν το παρατήρησε και μελέτησε εκ νέου το 1731 ο Βρετανός γιατρός και αστρονόμος Τζον Μπέβις. Το 1840 ο Βρετανός αστρονόμος και κατασκευαστής τηλεσκοπίων Ουίλιαμ Πάρσονς παρατήρησε το νεφέλωμα με ένα τηλεσκόπιο 36 ιντσών. Μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου το σουπερνόβα έμοιαζε στον Πάρσονς με ένα νεφέλωμα που μοιάζει με καβούρι για αυτό και το ονόμασε έτσι. 
Η σημερινή έκταση του NGC 1952 είναι έξι έτη φωτός.

Όπως διαπίστωσαν πρόσφατα οι επιστήμονες οι ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες του, οι ακτίνες γ, είναι πολύ πιο ισχυρές από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ειδικοί υπολόγισαν ότι η ενέργεια των ακτίνων γ του σουπερνόβα είναι 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ορατού φωτός.

2. Θεαματική έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου


Μια αψίδα φωτιάς, αρκετά μεγάλη για να δρασκελίσει την απόσταση Γης-Σελήνης, σκίζει την ατμόσφαιρα του Ήλιου και τινάζεται στο διάστημα. Η ΝASA δημοσιοποίησε την θεαματική μιας έκρηξης που θα έκανε τη Γη να μοιάζει μυγάκι στον άνεμο.

3. Το Νεφέλωμα «Κεφάλι της Μάγισσας».


Το νεφέλωμα «Κεφάλι της Μάγισσας» βρίσκεται εκατοντάδες έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ωρίωνα, ακριβώς έξω από το «γόνατο» του διάσημου κυνηγού.

4. Το νεφέλωμα M78.


Τα λαμπερά νέφη σκόνης στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.

5. Το νεφέλωμα «Κεφάλι Αλόγου» – Horsehead Nebula


Στον αστερισμό του Ωρίωνα βρίσκεται κι ένα άλλο είδος νεφελώματος που λόγω του σχήματός του ονομάζεται σκοτεινό νεφέλωμα "Κεφαλής Αλόγου". Η μεσοαστρική σκόνη στο νεφέλωμα αυτό είναι ιδιαίτερα πυκνή, μια και μπορεί και κρύβει το διάπλετα φωτισμένο φόντο τ` ουρανού. Η διάμετρος της "Κεφαλής Αλόγου" είναι ένα περίπου έτος φωτός, ενώ η απόστασή του από μας φτάνει τα 1.200 έτη φωτός. Το φωτεινό νεφέλωμα, μπροστά από το οποίο βρίσκεται η σκοτεινή "Κεφαλή Αλόγου", φωτίζεται από το άστρο Σίγμα Ωρίωνα, το οποίο ερεθίζει το αέριο υδρογόνο κάνοντάς το να λάμπει μ` ένα κοκκινωπό χρώμα.

6. Φωτογραφία του νησιού Φλόρες της Ινδονησίας από το διάστημα από το φακό του δορυφόρου επιστημονικής έρευνας της NASA.


7. Το Ήτα Καρίνας.


Είναι ένα αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 7.500 ετών φωτός από το ηλιακό σύστημα. Το σύστημα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστέρια, ένα από τα οποία είναι αστέρας Βολφ-Ραγιέ.

8. Ο γαλαξίας NGC 6946.


Στον γαλαξία NGC 6946 «σκάνε» συνεχώς σουπερνόβα που τον κάνουν να λάμπει σε διάφορα χρώματα. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία του σπειροειδούς γαλαξία NGC 6946 που βρίσκεται σε απόσταση 22 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

9. Αστεροειδείς απεικονίζονται μαζί με αστέρα που «σβήνει».


Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA WISE κατέγραψε αυτήν την εικόνα στην οποία δύο αστεροειδείς προβάλλονται κοντά σε έναν αστέρα που βρίσκεται στη φάση θανάτου. Το θερμό αέριο και η σκόνη που απομακρύνονται από το κέντρο του νεφελώματος δημιουργούν αυτήν την όμορφη μπλε απεικόνιση (Το ψυχρότερο αέριο το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο δημιουργεί την πορτοκαλί απεικόνιση). Στο κέντρο υπάρχει ο πυρήνας του αστέρα, ο οποίος είναι πολύ θερμός και ονομάζεται λευκός νάνος.

10. Αστρογέννεση.


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της ΝASA απαθανάτισε αυτήν την εικόνα της περιοχής γέννησης αστέρων W5. Υπάρχουν γεννήσεις αστέρων σε αυτήν την εικόνα – οι μεγαλύτερης ηλικίας αστέρες φαίνονται σαν μπλε τελείες, ενώ οι νεοσχηματίζομενοι αστέρες βρίσκονται σε περιοχές επάνω στην λευκότερη περίμετρο της κοιλότητας εντός της οποίας βρίσκονται οι γηραιότεροι. Οι λευκότερες περιοχές είναι τα μέρη που δημιουργούνται οι νέοι αστέρες.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου