Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Γη και Σελήνη χορεύουν... Vangelis

Η NASA κυκλοφόρησε μία εκπληκτική ταινία της Γης και της Σελήνης να «χορεύουν» μαζί στο διάστημα. Οι κοσμικές πιρουέτες που συνθέτουν την ταινία απαθανατίστηκαν από τον δορυφόρο Juno του Δία, όταν πέρασε από τον πλανήτη μας στις 9 Οκτωβρίου 2013.


Οι «χορευτικές φιγούρες» είναι μοναδικές. Η Γη και η Σελήνη μπαίνουν στη «σκηνή» από την αριστερή πλευρά, την ώρα που το Juno βρίσκεται περίπου 1.000.000 χλμ. μακριά. Η Σελήνη αρχίζει να παρασέρνεται σταδιακά προς τα δεξιά και η Γη, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο πλάνο, την ώρα που το Juno ετοιμάζεται για την εκσφενδόνισή του προς το Δία.

Σύμφωνα με τον Scott Bolton, επικεφαλής του Juno, που μίλησε στο χειμερινό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών στο Σαν Φρανσίσκο, «οι άνθρωποι βλέπουν τη Γη και τη Σελήνη στον δικό τους κοσμικό χορό.»

Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει και άλλα βίντεο που δείχνουν τη Γη και τη Σελήνη σε κίνηση, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι από τόσο κοντινή απόσταση.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Youtube, ενώ η εκπληκτική μουσική που ντύνει το εκπληκτικό βίντεο είναι από τον διεθνούς φήμης έλληνα συνθέτη Vangelis.

Ο δορυφόρος Juno εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριδα στις 5 Αυγούστου 2011. Για να μπορέσει να φτάσει στο Δία (το 2016), χρειάστηκε να περάσει γύρω από τη Γη ώστε η βαρυτική ώθηση να τον εκσφενδονίσει προς τον αέριο γίγαντα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και τράβηξαν μοναδικές φωτογραφίες.

Το σύστημα του Juno που τράβηξε τις φωτογραφίες δεν είναι το κύριο σύστημα κάμερας του διαστημικού σκάφους αλλά ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρακολούθηση των αστεριών για σκοπούς πλοήγησης. Το δύσκολο με τη συγκεκριμένη κάμερα χαμηλής ανάλυσης και φωτός ήταν ότι έπρεπε να συντονιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ενός πολύ φωτεινού αντικειμένου.

Η συγκεκριμένη κάμερα σχεδιάστηκε για να τραβά φωτογραφίες στο σύστημα του Δία, όπου τα φώτα είναι εκατό φορές πιο αμυδρά από αυτά που μπορούμε να δούμε στην ταινία.

Όταν το Juno φτάσει στον Δία, θα επιχειρήσει να εξηγήσει το ηλιακό σύστημα ερευνώντας την προέλευση και την εξέλιξη του μεγαλύτερου πλανητικού μέλους του. Τα όργανα του διαστημικού σκάφους θα μετρήσουν τη σύνθεση, τη θερμοκρασία, την κίνηση και άλλες ιδιότητες του πλανήτη, με την ελπίδα να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις χρωματιστές ζώνες που τον περιτυλίγουν αλλά και για την περίφημη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα -την κολοσσιαία καταιγίδα που μαίνεται στον Δία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου