Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ενδείξεις για γιγάντια υπερηφαίστεια στον Άρη

Γιγάντια υπερηφαίστεια, που μπορούν να εκτοξεύσουν μέχρι και 1.000 κυβικά χιλιόμετρα πετρωμάτων και στάχτης με μία πολύ μεγάλη έκρηξη (έως και 200 φορές το μέγεθος της έκρηξης του ηφαιστείου Pinatubo στις Φιλιππίνες το 1991), βρέθηκαν στον Άρη.

Η ακανόνιστη καλδέρα Eden Patera αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα υπερηφαιστείου στον Άρη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», τα ηφαίστεια αυτά -των οποίων οι κορυφές δεν είναι πλέον ορατές- μπορεί να έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της πρώιμης ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Τα ίχνη αυτών των ηφαιστείων βρέθηκαν στην περιοχή Arabia Terra, στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν ηφαιστειακή.

Στη θέση αυτή, στην επιφάνεια του Άρη, είναι πιθανό να υπήρξε υπερ-ηφαίστειο


Σύμφωνα με το γεωλόγο Joseph Michalksi του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης της Αριζόνα, αυτά τα ηφαίστεια, τα οποία εκρήγνυνται απότομα με ισχύ 1.000 φορές μεγαλύτερη από ένα τυπικό ηφαίστειο και εκλύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, γέμισαν με τα αέρια των εκρήξεών τους την ατμόσφαιρα του Άρη και επηρέασαν έτσι το κλίμα του, αλλά και τις συνθήκες εμφάνισης και ανάπτυξης μορφών ζωής.

Τα υπερηφαίστεια δεν δημιουργούν κωνικές κορυφές αλλά συνήθως μία τεράστια καλδέρα στο έδαφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου υπερηφαιστείου στον Άρη αποτελεί ο ακανόνιστος κρατήρας Eden Patera στην Arabia Terra.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι επιστήμονες εκείνοι που δεν φαίνεται να συμφωνούν με τη θεωρία ότι οι συγκεκριμένοι κρατήρες αποτελούν απομεινάρια εκρήξεων μεγάλων αρχαίων ηφαιστείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου