Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Η «περαστική» Ηρα μάς έστειλε μια φωτογραφία της Γης

Η αποστολή Juno (Hρα) της NASA πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια κίνηση γύρω από τη Γη προκειμένου να επιταχύνει το ταξίδι της προς τον Δία. Αν και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο τέθηκε σε «κατάσταση αναμονής» την πιο κρίσιμη ώρα του εγχειρήματος, πρόλαβε να απαθανατίσει τον πλανήτη μας, καθώς περνούσε πάνω από τη Νότιο Αμερική.Ο δικτυακός τόπος της αποστολής βρίσκεται φυσικά εκτός λειτουργίας λόγω της αναστολής της λειτουργίας του αμερικανικού Δημοσίου - η NASA αποτελεί ένα ακόμη «θύμα» της στάσης πληρωμών που έχει επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση -, ωστόσο οι υπεύθυνοι διαβεβαίωσαν το Σάββατο μιλώντας στο Universe Today ότι το διαστημικό σκάφος του 1,1 δισ. δολαρίων ξεπέρασε τη «διάλειψη» και λειτουργεί πλέον κανονικά στο ταξίδι του για τον Δία το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2016.

«Η κατάσταση αναμονής δεν επηρέασε την τροχιά του σκάφους στο ελάχιστο» διαβεβαίωσε ο Σκοτ Μπόλτον του Southwest Research Institute, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας του Juno.

Η αποστολή παίρνει το όνομά της από το ρωμαϊκό αντίστοιχο της θεάς Ήρας -σύμφωνα με το ρωμαϊκό μύθο, ο Δίας τυλίχτηκε σε ένα πέπλο από σύννεφα για να κρύψει τις παρασπονδίες του, η σύζυγός του όμως μπόρεσε να δει την αλήθεια μέσα από τα σύννεφα.

Το σκάφος αναχώρησε τον Αύγουστο του 2011 σε ένα ταξίδι πέντε ετών και 2,8 δισ. χιλιομέτρων προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος. Ο πύραυλος με τον οποίο αναχώρησε δεν μπορούσε να προσφέρει όλη την απαιτούμενη ώθηση, γι΄αυτό και το σκάφος πέρασε την Τετάρτη από τη Γη για έναν «ελιγμό βαρυτικής υποβοήθησης».Ουσιαστικά το Juno ακολούθησε μια ελλειπτική διαδρομή πίσω από τη Γη προκειμένου να επιταχυνθεί από το βαρυτικό της πεδίο και να εκτοξευτεί από την άλλη πλευρά του πλανήτη με αυξημένη ταχύτητα. Το σκάφος πέρασε την Πέμπτη σε απόσταση μόλις 561 χιλιομέτρων και αύξησε την ταχύτητά του κατά 26.280 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι διαχειριστές της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια σκόπευαν να αξιοποιήσουν το κοντινό πέρασμα για να ελέγξουν τα εννέα όργανα του σκάφους και να συντονίσουν την ομάδα τους.

Όπως ανακοίνωσε το Southwest Research Institute, «τα περισσότερα δεδομένα και οι περισσότερες εικόνες μεταδόθηκαν πριν το σκάφος τεθεί σε κατάσταση αναμονής» και αναλύονται τώρα από τις αρμόδιες ομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαθέσιμο ένα βίντεο από την κάμερα του σκάφους που εικονίζει το σύστημα Γης-Σελήνης.

To Juno προγραμματίζεται να φτάσει στο σύστημα του Δία τον Ιούλιο του 2016, οπότε θα τεθεί σε πολική τροχιά για να μελετήσει τη σύσταση του πλανήτη και το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο του.

Θα προσπαθήσει επίσης να εξακριβώσει αν ο γιγάντιος πλανήτης αέριος πλανήτης κρύβει τελικά έναν στερεό πυρήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου