Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η Γη πιθανώς να χτυπηθεί από αστεροειδή το 2032

Μόλις ένα 0,002% πιθανότητες έχει ο αστεροειδής 2013TV135 να χτυπήσει τη γη το 2032, εντούτοις αυτή η πιθανότητα είναι ικανή ώστε να κινητοποιήσει τους επιστήμονες και να δώσει τροφή στα ΜΜΕ.


Αυτή τη μικρή - πολύ μικρή πιθανότητα πρόσκρουσης του ουράνιου επισκέπτη στη γη αυξάνεται λόγω του μεγέθους του που φτάνει τα 400 μέτρα.
Και πριν προλάβουμε να πούμε, σιγά το μεγάλο μέγεθος, να ενημερώσουμε πως σε περίπτωση σύγκρουσης ο βράχος των 400 μέτρων θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, 50 φορές περισσότερη από το ισχυρότερο όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ.
Ο αστεροειδής με την πολύπλοκη ονομασία 2013TV135 ανακαλύφθηκε από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας, στην νότια Ουκρανία, ενώ μέχρι την περασμένη Πέμπτη η ανακάλυψη είχε επιβεβαιωθεί από πέντε ακόμα ομάδες αστρονόμων στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Ρωσία.
και όμως, ο αστεροειδής χαρακτηρίζεται "δυνητικά επικίνδυνος", καθώς η τροχιά του πλησιάζει τον πλανήτη μας σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Οι πρώτες αναλύσεις της τροχιάς του έδειξαν πως όντως υπάρχει πιθανότητα μία στις 63.000 να συγκρουστεί με τη γη στις 26 Αυγούστου 2032.
Όπως ανακοίνωσε η NASA, οι πιθανότητες μη σύγκρουσης με τη γη βρίσκονται στο περίπου 99.998%.
ωστόσο, όλοι οι επιστήμονες, αναμένουν να γίνουν περισσότερα στοιχεία του γνωστά, που αυτό θα συμβεί το 2028, όταν και θα έχουμε πλήρη εικόνα τη ςτροχιάς του και όταν η απόστασή του από τη γη θα είναι μικρότερη από ό,τι σήμερα. Μέχρι τότε, το ενδεχόμενο πρόσκρουσης θα μπορούσε να έχει αποκλειστεί πλήρως, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti o αστρονόμος Τίμουρ Κριάτσκο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας.
"Ορίστε με τι θα μπορούσε να καταπιαστεί η διαστημική βιομηχανία μας", σχολίασε στο twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός ρωσικού συστήματος αναχαίτισης αστεροειδών.
Ο 2013 TV135 βαθμολογήθηκε με ένα στη δεκαβάθμια Κλίμακα του Τορίνο για την επικινδυνότητα αστεροειδών.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο ένας ακόμα βράχος με την ίδια βαθμολογία, ο αστεροειδής 2007 VK184, διαμέτρου 130 μέτρων, για τον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2.500 να χτυπήσει τη Γη το 2048.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου