Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Νεογέννητος εξωπλανήτης 12 εκατομμυρίων ετών

Ο αέριος εξωπλανήτης PSO J318.5-22, όπως ονομάζεται, απέχει 80 έτη φωτός από τη Γη, σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια -δηλαδή θεωρείται νεογέννητος- και έχει μάζα έξι φορές εκείνης του Δία.



«Δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν πλανήτη να 'πλέει' ελεύθερα στο διάστημα και να μοιάζει με αυτόν. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των νεαρών πλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από άλλα αστέρια, αλλά περιπλανάται εκεί έξω ολομόναχος», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Michael Liu του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης στο Μανόα.

Ο εξωπλανήτης PSO J318.5-22 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1


Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters, εντόπισαν τον εξωπλανήτη από την αχνή και μοναδική φασματική υπογραφή του χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1, το όποιο βρίσκεται στο ηφαίστειο Haleakala, στο νησί Μάουι της Χαβάης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο πλανήτης ενδέχεται να έχει την χαμηλότερη μάζα από όλους τους γνωστούς πλανήτες που περιπλανώνται ελεύθερα.

Άλλα τηλεσκόπια στη Χαβάη έδειξαν ότι ο πλανήτης έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες των αέριων γιγάντων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα, αλλά ο PSO J318.5-22 δεν έχει παρέα κάποιο άστρο.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νεαρού πλανήτη που περιφέρεται μόνος του στο διάστημα σε απόσταση 80 ετών φωτός από τη Γη.


Την περασμένη δεκαετία, οι ερευνητές εντόπισαν περί τους χίλιους εξωηλιακούς πλανήτες με έμμεσες μεθόδους παρατήρησης, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από νεαρά άστρα μικρότερα των 200 εκατομμυρίων ετών κι επομένως υπερβολικά φωτεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου