Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Προσεδαφίστηκε η διαστημική κάψουλα Soyuz

Τρεις αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επέστρεψαν με ασφάλεια στην Γη μετά από 5 μήνες.



Η ρωσική κάψουλα Soyuz TMA-08M προσγειώνεται στο Kazakhstan. Μεταφέρει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον διοικητή Pavel Vinogradov, τον μηχανικό πτήσης Alexander Misurkin της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos) καθώς και τον Αμερικανό Chris Cassidy της NASA, οι οποίοι παρέμειναν στο διάστημα 166 μέρες στα πλαίσια της αποστολής νούμερο 36.



Οι εικόνες μπορεί να είναι εντυπωσιακές … όμως προκαλούν θλίψη.
Η επιστροφή των αστροναυτών του Διαστημικού Σταθμού, μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, θυμίζει την επιστροφή του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα πριν από 52 χρόνια, του Γιούρι Γκαγκάριν. (Η  διαφορά έγκειται στο ότι ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του).
Η επιστροφή όμως είναι παρόμοια  με αυτή των αποστολών Απόλλων πριν από μισό αιώνα !
Η αισιοδοξία και οι προσδοκίες όσον αφορά την κατάκτηση του διαστήματος από το ανθρώπινο είδος, που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1960, δυστυχώς σήμερα έχουν αφανιστεί. Όπως αφανίζονται κι άλλες αξίες και αρχές που κατακτήθηκαν εκείνη την εποχή, με πρόσχημα την οικονομική κρίση που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη …






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου