Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

H εκτόξευση του LADEE

Το διαστημικό σκάφος της NASA LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) - προφέρεται όπως το “laddie,” και όχι “lady” - εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 6 Σεπτεμβρίου (11:27 p.m. EDT) από το διαστημικό κέντρο της NASA στην ακτή της Βιρτζίνια. Η εκτόξευση έγινε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τον νέο τύπο πυραύλου Minotaur V.


Το μικρό σκάφος, μέγεθος αμαξιού και κόστους 210 εκατομμυρίων ευρώ ονομάζεται LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), και είναι μια ρομποτική αποστολή η οποία θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με σκοπό τη λεπτομερή συλλογή στοιχείων για τη σύνθεση και τη δομή της λεπτής ατμόσφαιρας του φυσικού μας δορυφόρου.
Η αποστολή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι επιστήμονες μπορεί μεν να αναζητούν εξωπλανήτες με ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά και συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της Γης, όμως όπως φαίνεται υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πλανητών με ατμόσφαιρες παρόμοιες με εκείνη της Σελήνης.
Το LADEE είναι εφοδιασμένο με ένα νέο προηγμένο σύστημα επικοινωνίας που δοκιμάζεται για πρώτη φορά και ίσως επιφέρει επανάσταση στις διαστημικές επικοινωνίες. Το σύστημα χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία αντί ραδιοκυμάτων για τη μετάδοση πληροφοριών και μεταδίδει δεδομένα έξι φορές γρηγορότερα, ενώ ζυγίζει 50% λιγότερο από τα υπάρχοντα συστήματα επικοινωνίας στο Διάστημα και καταναλώνει 25% λιγότερη ισχύ. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές τη μετάδοση ακόμη και τρισδιάστατων βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου