Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Εκτός ελέγχου το σκάφος Deep Impact της NASA



Χάθηκε η επαφή της NASA με την αποστολή Deep Impact, η οποία είχε γίνει πρωτοσέλιδο το 2005 όταν εκτόξευσε ένα βλήμα στον κομήτη Temple 1. Το σκάφος περιστρέφεται εκτός ελέγχου και οι μηχανικοί της αποστολής πασχίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο και να κατεβάσουν τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέχθηκαν τον περασμένο μήνα.

Το πρόβλημα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα στο δικτυακό τόπο της αποστολής, ωστόσο ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Νature αναφέρει ότι η επικοινωνία με το σκάφος χάθηκε κάποια στιγμή το τετραήμερο 11-14 Αυγούστου. Η απώλεια επαφής πιστεύεται ότι προκλήθηκε από σφάλμα στο λογισμικό επικοινωνίας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να γίνει επανεκκίνηση του κεντρικού υπολογιστή.

Η λάμψη που καταγράφηκε όταν το Deep Impact βομβάρδισε τον κομήτη Temple 1 (NASA/JPL)


Οι μηχανικοί της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν τον προσανατολισμό του σκάφους ώστε να αποφασίσουν με ποια από τις δύο κεραίες του (χαμηλής ή υψηλής απολαβής) μπορούν να επικοινωνήσουν. Ίσως μπορέσουν έτσι να στείλουν εντολές που θα έθεταν ξανά σε λειτουργία το Deep Impact.

Οι μηχανικοί δίνουν ουσιαστικά μάχη με το χρόνο, καθώς οι μπαταρίες του σκάφους κινδυνεύουν να αποφορτιστούν σε διάστημα λίγων ημερών αν οι ηλιακοί συλλέκτες του Deep Impact δεν εκτίθενται στον ήλιο. Και αν οι μπαταρίες αποφορτιστούν, η αποστολή είναι ουσιαστικά χαμένη.

Έπειτα από το ραντεβού της με τον κομήτη Temple 1 το 2005, η αποστολή Deep Impact μετονομάστηκε σε Epoxi και ανέλαβε να μελετήσει άλλους κομήτες, καθώς και άστρα γύρω από τα οποία ενδέχεται να περιφέρονται εξωπλανήτες.

Στις αρχές Αυγούστου το σκάφος ήταν προγραμματισμένο να συλλέξει εικόνες του κομήτη ISON, ωστόσο τα αρχεία δεν πρόλαβαν να μεταδοθούν στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου