Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για εύρεση ζωής στον Άρη

Το ρομποτικό όχημα «Curiosity» της NASA δεν κατάφερε να ανιχνεύσει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους επιστήμονες και σημαντικό πλήγμα στις θεωρίες τους ότι ο «κόκκινος πλανήτης» ίσως φιλοξενεί ακόμα κάποιες μορφές μικροβιακής ζωής.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι αν εντόπιζαν μεθάνιο στον Άρη, θα ήταν ένας αξιόπιστος δείκτης για την παρουσία μικροβίων.

«Με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις μας από τη Γη, περιμέναμε να βρούμε δέκα μέρη μεθανίου ανά δισεκατομμύριο όγκου (ppbv) ή και παραπάνω. Έτσι, όταν πας να ψάξεις για κάτι και δεν το βρίσκεις, υπάρχει ένα αίσθημα απογοήτευσης», δήλωσε ο ερευνητής του "Curiosity" Chris Webster του Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Οι επιστήμονες πάντως δεν αποκλείουν την πιθανότητα να ζουν στον Άρη μικρόβια διαφορετικού είδους, που δεν εκλύουν μεθάνιο, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες μετρήσεις πριν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Το όχημα της NASA αναλύει με εξελιγμένα επιστημονικά όργανα τον αέρα του Άρη από τον Αύγουστο του 2012 που έφτασε στον πλανήτη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εντοπίσει μεθάνιο. Αυτό σημαίνει πως αν το εν λόγω αέριο βρίσκεται εκεί, θα είναι σε πολύ μικρές και μη ανιχνεύσιμες ποσότητες (κάτω των 1,3 ppbv), τουλάχιστον έξι φορές λιγότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Για το λόγο αυτό, το "Curiosity" πρόκειται να αναβαθμίσει τις ικανότητες ανίχνευσης που διαθέτει, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις του άχρωμου και άοσμου αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου