Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μια μπλε ατόλη στον κοσμικό ωκεανό

Το τηλεσκόπιο VLBA φωτογράφισε τα ραδιοσήματα του Voyager 1 που εγκατέλειψε το Ηλιακό Σύστημα

Η μπλε κουκκίδα είναι ένα από τα ραδιοσήματα του Voyager 1 καθώς ταξιδεύει στο διαστημικό κενό

Πριν από λίγα 24ωρα η NASA ανακοίνωσε ότι το Voyager 1 εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα ένα από τα πρώτα σήματα που έστειλε το διαστημικό σκάφος από το διαστρικό κενό στο οποίο ταξιδεύει. Το Voyager 1 βρίσκεται τόσο μακριά και είναι τόσο μικρό που με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα είναι αδύνατο να καταγραφεί οπτικά. 

Ομως το δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων VLBA κατάφερε πριν από μερικούς μήνες να εντοπίσει και να καταγράψει τα ραδιοσήματα που στέλνει το Voyager. Με αφορμή το ιστορικό σήμα που έστειλε το Voyager στο οποίο ακούγονται οι ήχοι του διαστρικού κενού δόθηκε στη δημοσιότητα μια από τις εικόνες που κατέγραψε το VLBA. Σε αυτή εικονίζεται μια μπλε κουκκίδα να «σπάει» το βαθύ σκοτάδι του Διαστήματος. Πρόκειται για ένα από τα ραδιοσήματα που έστειλε το Voyager 1 και το VLBA εντόπισε και φωτογράφισε στις 21 Φεβρουαρίου του 2013, ενώ δηλαδή το σκάφος βρισκόταν στα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος. 

Τα σήματα που στέλνει το Voyager 1 χρειάζονται περίπου 17 ώρες για να φτάσουν στη Γη και οι ειδικοί τα αναμένουν πλέον με μεγάλη ανυπομονησία αφού κάθε νέο σήμα είναι πιθανό να περιέχει καινούργια και άγνωστα στοιχεία και δεδομένα για την περιοχή που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου