Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πιθανώς κατοικήσιμοι εξωπλανήτες σε κοντινό άστρο

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τρεις δυνητικά κατοικήσιμους εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από το κοντινό άστρο Γκλιέζε 667C.Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 22 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται τόσοι πολλοί εξωπλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου όπου θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, δηλαδή η βάση για ανάπτυξης ζωής.
Μάλιστα, ο Γκλιέζε 667C αποτελεί μέρος ενός τριπλού αστρικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι οι εν λόγω εξωπλανήτες έχουν τρεις «ήλιους»- έναν κοντινό και δύο πιο μακρινούς. Κάθε ένας από τους τρεις εξωπλανήτες θεωρείται μια «σούπερ-Γη», καθώς έχει μάζα μεγαλύτερη από της Γης, αλλά μικρότερη από εκείνη του Ουρανού ή του Ποσειδώνα.

Το εν λόγω σύστημα είχε ήδη ανακαλυφθεί, αλλά οι αστρονόμοι θεωρούσαν πως διαθέτει μόνο έναν κατοικήσιμο πλανήτη. Όμως, μία πιο προσεκτική επανεξέταση έδειξε ότι οι εξωπλανήτες που βρίσκονται στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους για να φιλοξενούν ζωή, είναι τελικά τρεις. Η επανεξέταση διεκπεραιώθηκε με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και του τηλεσκοπίου Κεκ στη Χαβάη.Γύρω από το άστρο Γκλιέζε 667C (που έχει το ένα τρίτο της μάζας του Ήλιου μας) φαίνεται να περιφέρονται συνολικά έως επτά πλανήτες, οι υπόλοιποι τέσσερις εκτός της κατοικήσιμης ζώνης- είναι δηλαδή υπερβολικά κοντά ή υπερβολικά μακριά από το άστρο τους.

Οι τρεις κατοικήσιμοι εξωπλανήτες βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο, έτσι τυχόν νοήμονα όντα πάνω σε έναν από αυτούς θα μπορούσαν εύκολα να επισκεφτούν τους υπόλοιπους. Η μεγάλη πρόκληση των επιστημόνων είναι πλέον να βρουν μια αξιόπιστη μέθοδο για την ανίχνευση μορφών ζωής σε κάποιον εξωπλανήτη.

Η κατοικήσιμη ζώνη ενός ηλιακού (αστρικού) συστήματος ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η μάζα και συνεπώς η λαμπρότητα του μητρικού άστρου. Στη δική μας περίπτωση, η κατοικήσιμη ζώνη, που περιλαμβάνει τη Γη, χονδρικά εκτείνεται από την Αφροδίτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου