Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Άστρα πιο κρύα από το φούρνο της κουζίνας

Οι καφέ νάνοι, "αποτυχημένα άστρα" που βρίσκονται στο μεταίχμιο ανάμεσα σε ένα κανονικό άστρο και σε έναν πλανήτη, μπορούν να είναι τόσο ψυχροί που να μην ξεπερνούν τη θερμοκρασία του φούρνου της κουζίνας μας, όπως αποκαλύπτει μία νέα αστρονομική έρευνα.


Οι καφέ νάνοι συχνά θεωρούνται αποτυχημένα άστρα, επειδή είναι μεγαλύτεροι από ένα πλανήτη αλλά πολύ μικροί για να πυροδοτήσουν μία πυρηνική σύντηξη και να σχηματίσουν ένα άστρο. Έτσι, μένουν με την αρχική θερμοκρασία με την οποία γεννήθηκαν.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Science", οι πιο κρύοι καφέ νάνοι έχουν θερμοκρασία 125 έως 175 βαθμών Κελσίου (έναντι περίπου 5.500 βαθμών στην επιφάνεια του Ήλιου) και μάζα πέντε έως 20 φορές μεγαλύτερη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου «Spitzer» της NASA, όπου μέτρησε τις ακριβείς αποστάσεις οκτώ κρύων καφέ νάνων.

Οι πιο κρύοι καφέ νάνοι ανακαλύφθηκαν πριν από δύο χρόνια και μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να βρεθούν κι άλλοι ακόμα πιο κρύοι, με θερμοκρασία χαμηλότερη και από το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, η αχνή και μακρινή φύση αυτών των κρύων καφέ νάνων δυσκολεύει τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν πόσο μακριά, πόσο μεγάλοι, πόσο φωτεινοί και κρύοι είναι στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου